Útajánlat kereső
Zakopane szilveszter
Lengyelország, Zakopane
Indulás
Szállás típusa:
Hotel ***
Ellátás:
Reggeli
Szobatípus:
Utazás:
Busszal
Időtartam:
További időpontok
Szűrje tovább az árakat dátum, vagy szobatípus szerint:
Az időpontokat oldalirányú "seprő" mozdulattal lapozhatja is!
Leírás
Töltsd a szilvesztert a behavazott Magas-Tátrában és Zakopane szenzációs hangulatú városában! A programban látványos gyalogtúrák, alpesi menedékházak, a híres Bukovina termálfürdő, valamint a Kasprowy csúcsra vezető felvonó szerepel.
A szállásunk egy belvároshoz közeli, háromcsillagos szállodában lesz.

Részletes program


1. nap
Bu­da­pest – Árva vára – Zakopane

    Utazás: reggel 08:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Syma csarnokkal szemben lévő parkolóból. A napunk első fele utazással telik.
    Árva vára: az első látnivalónk Árva vára, a Felvidék legmerészebb építésű várkastélya. Az impozáns sziklaszirt tetején trónoló épületegyüttes szépen követi a bérc vonalait; a korhű belső termekben pedig múzeumot alakítottak ki. Árva várának több tulajdonosa is volt, köztük van Mátyás király, aki jelentős átalakításokat végzett az épületen. Egy helyi idegenvezető kíséretében járjuk végig a vár termeit, majd továbbutazunk Lengyelország felé.
    Zakopane: délután érkezünk Zakopanéba, a Lengyel-Tátra hangulatos fővárosába. Először a szállásunkat foglaljuk el egy szállodában, ahol az utazásunk összes éjszakáját töltjük. Rövid pihenés után közösen besétálunk a városközpontba, amivel legcélszerűbb szabadprogram keretében megismerkedni. Az autómentes sétálóutcán egymást érik az éttermek és üzletek. Az utcai árusoknál megkóstolhatjuk a helyben készült sajtokat, az éttermek többségében pedig helyi specialitásokat rendelhetünk. Eltávolodva kissé a központtól érdemes megcsodálni a gorál stílusban épült régi faházakat is.
    Szállás: szálloda.

2. nap
Zakopane – Kuznice – Murowaniec turistaház – Gasienica-völgy – Zakopane

    Kuznice: egész napos gyalogtúrára indulunk a Magas-Tátrába. A reggeli után először, mintegy fél óra alatt Zakopanén keresztül Kuznice településéig sétálunk. Közben belépünk a Magas-Tátra Nemzeti Park területére.
    Lengyel-Tátra: a Magas-Tátra kisebbik része emelkedik Lengyelország területén, ám a Tátra lengyel oldala vadregényesebb és monumentálisabb a szlovák oldalhoz képest. A mesebeli fenyőerdők és a magashegyi sziklavidék között hangulatos menedékházak várják a túrázókat, a hegyek pedig vad csúcsokban érnek véget.
    Gyalogtúra a Murowaniec turistaházhoz: Kuznice után erdei ösvényen folytatjuk a túránkat; a célunk az 1500 m magasan épült Murowaniec turistaház. Hóval borított fenyőerdőben túrázunk egyre feljebb, miközben tiszta idő esetén több helyről is remek panoráma nyílik. Megpihenünk a Kopami-hágón, majd folytatjuk utunkat a ház felé. Az utolsó szakaszon a Tátra havas főgerincével szemben haladunk, majd nemsokára megérkezünk a Murowaniec menedékházba, ahol meleg étel és ital vár minket. A hangulatos hegyi szálló közel száz fős férőhelyével a Lengyel-Tátra legfontosabb pihenőhelye. Megebédelhetünk a turistaház éttermében, majd egy rövid kirándulásra indulunk.
    Gasienica-völgy: kedvező időjárás esetén a Murowaniec házat magunk mögött hagyva körülbelül fél óra alatt az erdőhatár felett található Gasienica-Fekete-tóhoz túrázunk. Az 1620 m magasan fekvő tó az ötödik legnagyobb a Tátrában, szemben vele a 2291 méteres Kozi Wierch és a 2301 méteres Swinica csúcsok magasodnak. Rövid pihenő után visszatérünk a Murowaniec menedékházba.
    Gyalogtúra Zakopanéig: délután a már ismert útvonalon túrázunk vissza előbb Kuznicéba, majd Zakopanéba. Táv: 14 km, szint: fel 820 m, le 820 m, menetidő: 6-7 óra . A nap hátralévő része a pihenésé.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

3. nap
Zakopane – Ornak menedékház – Zakopane

    Gyalogtúra az Ornak menedékházhoz: a mai túránk kiindulópontját, a néhány épületből álló Kiry települését autóbusszal közelítjük meg. A rövid utazás után gyalog folytatjuk utunkat a Koscielisko-völgyben felfelé. A Nyugati-Tátra egyik legszebb völgyében járunk, ahol tágas tisztások és meredek sziklák váltakoznak. Egy lankás, jól járható úton túrázunk, miközben egyre közelebb kerülnek hozzánk a Tátra havas csúcsai. Körülbelül két óra alatt érjük el az 1108 m magasan fekvő Ornak menedékházat, ahol megpihenünk. A zakopanei stílusban, kőből és fából épült ház talán a leghangulatosabb hegyi fogadó a Lengyel-Tátrában.
    Fenyves-tó: azokkal, akiknek elég egy rövidebb pihenő is, a közeli Fenyves-tóhoz kirándulunk, amely 1227 m magasan fekszik. Körülbelül fél óra alatt érjük el a tavat, amelynek partjáról szép kilátás nyílik több csúcsra is.
    Gyalogtúra a Kiry parkolóba: az Ornak háztól a már ismert úton túrázunk vissza Kirybe, ahol a buszunk várakozik ránk. Táv: 10 km, szint: fel 300 m, le 300 m, menetidő: 4-5 óra.
    Zakopane: délután érdemes felkeresni a Zakopane belvárosában található Tátra Múzeumot. A csaknem száz éves épület maga is műemlék, benne pedig érdekes kiállítás látható. Ajánljuk továbbá a Zakopanei Építészeti Múzeumot, amely Zakopane egyik szimbóluma. A Koscieliska utcában található, ahol szinte minden épület az eredeti gorál stílusban épült. Mind közül kitűnik a múzeum épülete, amely gyönyörű példája a tradicionális építészetnek.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

4. nap
Zakopane – Chocholowi menedékház – Kalatówki hegyi szálló– Zakopane

    Gyalogtúra a Chocholowi menedékházhoz: az év utolsó napján a Lengyel-Tátra legnagyobb menedékházához túrázunk. Ismét a buszunkkal közelítjük meg a túra kiindulópontját, ezúttal a Szürke-rét parkolóját. A Chocholowi-völgyben gyaloglunk felfelé, amely a Lengyel-Tátra leghosszabb és legnagyobb területű völgye. A korábbi évtizedekben itt voltak a legnagyobb kiterjedésű legelők, amikhez jelentős számú pásztorkunyhó tartozott. Mára a legeltetés visszaszorult, a fából készült épületek viszont megmaradtak, és remek hangulatot kölcsönöznek a téli tájnak. 2,5-3 óra alatt érjük el a Chocholowi menedékházat, ahol megpihenünk.
    Gyalogtúra a Szürke-rétig: megebédelhetünk a menedékház éttermében, majd a már ismert útvonalon visszatúrázunk a buszunkhoz. Táv: 12 km, szint: fel 250 m, le 250 m, menetidő: 5-6 óra. A túra után megvacsorázunk a hotel éttermében, majd pihenünk egy keveset.
    Szilveszter este: először megvacsorázunk a szállodánk éttermében, majd egy különteremben belecsapunk a szilveszteri mulatságba.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli és vacsora.

5. nap
Zakopane – Kuznice – Kasprowy csúcs – Bukovina termálfürdő – Zakopane

    Kasprowy csúcs: az Újév első napján látványos fakultatív kirándulásra indulunk. Körülbelül fél óra alatt Kuznice faluba sétálunk, ahonnan a Kasprowy felvonó indul. A kabin ablakából az alattunk elsuhanó havas fenyőerdőt láthatjuk, majd néhány perc leforgása alatt meg is érkezünk az 1986 méteres csúcs alá. Felsétálunk a hegytetőre, ahonnan elénk tárul a Magas-Tátra jelentős része. Amerre nézünk, mindenfelé sziklás csúcsok törnek az ég felé. A Kasprowy csúcson áll Lengyelország legmagasabban épült meteorológiai állomása is. Eltöltünk némi időt a hegytetőn, megmelegszünk a vendéglőben, majd a felvonóval visszatérünk Kuznice faluba. Innen pedig visszasétálunk Zakopanéba.
    Bukovina termálfürdő: délután a Zakopanétól 15 kilométerre található Bukovina termálfürdőbe látogatunk, ahol kellemes kikapcsolódást ígér a 12 belső és külső medence, a 28-36 °C-os termálvíz, valamint a 8 féle szauna.
    Zakopane: kora este érkezünk vissza a szállásunkra.
    Szállás: szálloda; étkezés: reggeli.

6. nap
Zakopane – Besztercebánya – Budapest

    Utazás Besztercebányára: a reggeli után elhagyjuk a szállásunkat és útnak indulunk hazafelé. Útközben azonban megállunk egy sétára Besztercebányán, ahol a Felvidék egyik legszebb főtere látható. A több száz éves barokk és reneszánsz épületekben remek kávézók működnek, ahol mi is felfrissülhetünk.
    Utazás: a rövid városnézés után ismét buszra szállunk és meg sem állunk Budapestig. A délutáni órákban érkezünk a Syma csarnokhoz.
    Étkezés: reggeli.

Fontos tudnivalók


Indulás és érkezés

    Indulás: Budapestről a Syma(BOK) csarnoktól (XIV. Dózsa György út 1.) reggel 08.00 órakor.
    Érkezés: Budapestre a Syma csarnokhoz a délutáni órákban.

A gyalogtúrák nehézsége

    A programban szereplő gyalogtúrák alapvetően könnyűek, a téli körülmények azonban, a vastag hótakaró, a csúszós, jeges utak, az erős szél növelhetik a túrák nehézségét. A túrák sikeres teljesítéséhez átlagosan sportos erőnlét, túrázási tapasztalat és megfelelő felszerelés szükséges.
    A túrák távolságai és szintemelkedései átlagosnak számítanak. Egyes túrák hosszabbítást tartalmaznak, amik kihagyhatóak.
    A gyalogtúrákra egy kisméretű hátizsákot kell magunkkal vinnünk, amiben esőkabátnak, esőnadrágnak, tartalék meleg ruhának, némi élelemnek és ivóvíznek kell lennie. A kirándulások ki is hagyhatóak, ilyenkor a szállásunkon vagy Zakopanéban maradhatunk.
    A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

    Téli túraöltözet: vízálló túrabakancs, vízhatlan túranadrág és kabát (vékony pehelykabát), meleg ruhák, polárdzseki, sapka, kesztyű, esetleg lábszárvédő nagy hó esetére, meleg aláöltözetek. Olyan ba­kancsot hozz, ami valóban vízálló és már rég­óta hasz­nálod. Ha új ba­kan­csod van, a tú­ra előtt já­rasd be, ne­hogy az uta­zás alatt tör­je fel a lá­bad! Kérjük mindenképp fordíts arra figyelmet, hogy a kabátod és a nadrágod megfelelően vízhatlan legyen, valamint túra közben ne jusson hó a bakancsba.
    Túrafelszerelés: kisméretű há­ti­zsák a na­pi tú­rák­hoz, ku­lacs, nap­szem­üveg, fejlámpa, túrabot. Csúszós, jeges úton különösen nagy segítséget jelent a hómacska (csúszásgátló karmok), amit bármilyen túrabakancsra fel lehet erősíteni.
    A termálfürdőbe papucs, fürdőruha és törölköző.

Szállás

    Az utazás öt éjszakáját Zakopanéban, egy háromcsillagos szállodában töltjük. A szobák két-, illetve háromágyasak. Mindegyik szobához saját fürdő tartozik.
    A hotel épülete egy csendes utcában található, ahonnan a sétálóutcát tízperces sétával érhetjük el.

Étkezés és ivóvíz

    A rész­vé­te­li költ­ség a reggelit és a szilveszteri vacsorát tartalmazza. Az ét­ke­zé­sek fel­so­ro­lá­sa a rész­le­tes prog­ram­ban olvasható. A rész­vé­te­li költ­ség nem tartalmazza a szilveszteri vacsora során az italokat.
    Ebédelni majdnem minden nap menedékházak éttermeiben tudunk. Ennek ellenére minden túrán legyen nálunk valamilyen hideg élelem, szendvics, csokoládé, műzli- vagy energiaszelet.
    Zakopanéban iható a vezetékes ivóvíz, de sok helyen vásárolhatunk palackozott ivóvizet is. Másfél liter ivóvíz ára: 100-200 Ft. A túrákra célszerű termoszt magunkkal vinni, benne forró teával.

Időjárás

    Téli, havas, hideg időjárásra kell készülni. A hőmérséklet napközben -8 és 0 °C között várható, reggelente azonban előfordulhat -15 °C is. A túrák közben – ha jó tempóban haladunk – nem fogunk fázni, sőt akár könnyen ki is melegedhetünk. Emiatt nagyon lényeges a réteges öltözködés.
    Hóesés várható, a kitettebb helyeken erős szél is előfordulhat.
    Az ösvényeket vastag hótakaró fedheti, de egyes szakaszok lehetnek jegesek, csúszósak is. Téli körülmények között a megfelelő felszerelés különösen fontos.
Ár információk
A részvételi költség tartalmazza:     
  •     Az utazást autóbusszal Budapestről.
  •     5 éjszaka szállást Zakopanéban, háromcsillagos szállodában.
  •     5 reggelit, valamint a szilveszteri vacsorát.
  •     A túravezetést.

A részvételi költség nem tartalmazza:

  •     A további étkezést, illetve az italokat a szilveszteri vacsorán.
  •     A belépőket és fakultatív programokat.
  •     A biztosításokat.

Biztosítás

    Kombinált útlemondási, betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 12.295 Ft
    Betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás: 6.300 Ft
    Útlemondási biztosítás: 7.495 Ft

Fakultatív program

    Kasprówy felvonó oda-vissza: 7.500 Ft

    Létszám: 30-40 fő.
    Hiányzás a munkahelyről: 2 nap.
    Hírlevél feliratkozás